Popretorik

Snälla du, välj kalaset framför likkistan…please!

Var på lokala matbutiken. Hade bara hunnit lägga en tetra vispgrädde i korgen då jag springer ihop med en gammal bekant jag inte sett sedan i somras. Vi pratar om ditten och datten och byter artighetsfraser med varandra och plötsligt pekar han glatt på vispgrädden och säger: ”Vispgrädde. Kalas på gång?”

”Ja, vi ska fira en släkting ikväll, hon fyller år idag.”

”Kul”, säger han, ”kalas och tårta är alltid härligt!”

Jag strosar vidare utan att ha lagt något mer än nyss nämnda grädde i korgen då jag vid tvättmedelshyllan stöter ihop med en annan bekant. Vi har inte setts på år och dag. Samma visa där, väder och vind och stormen Sven betas av.

”Vispgrädde?”

”Ja, vi ska fira en släkting ikväll, hon fyller år idag.”

”Håhå jaja”, suckade han, ”ett år närmare döden!”

Tre minuter senare står jag i kassan. I kö. Tre före mig. Jag blänger på vispgrädden. En simpel tetra grädde och två vitt skilda associationer. En tetra grädde kan betyda kalas och glädje för någon, och död och åldrande för en annan. Märkligt, vår inställning och attityd avgör allt. Precis allt.  

Valet är ditt, men ett tips, du blir roligare att umgås med, att leva med, att jobba med, att möta i mataffären om du ser kalas framför likkistor då du nästa gång möter en gammal bekant som har en varukorg med en tetra vispgrädde i.

Allt kommunicerar. Alltid.