Popretorik

MITT BÄSTA ÅR!

”2016 var mitt bästa år hittills”.

”Kul, hur mycket omsatte du?”

Jag måste säga att jag är en smula fascinerad. Att som företagare säga att man haft ett kanonår så verkar alltid en obligatorisk följdfråga komma; den om hur mycket deg man drog in. I allmänhet av andra vuxna. Och i synnerhet av andra företagare. Ingen, jag repeterar INGEN har ställt frågan, eller verkar ens ha tänkt tanken att BÄSTA ÅR kan betyda att man haft det roligaste året, de mest spännande kunderna, de mest behjärtansvärda Pro Bono uppdragen, föreläst på de mest pittoreska platserna eller fått driva de projekt som utvecklat en mest som människa, individ och som företagare. Det kan ju till och med vara som så att ett pissigt ekonomiskt resultat har fått en företagare/människa att verkligen, VERKLIGEN tänka till om vad som är viktigt här i livet. Viktigt på riktigt.

Samma sak när en gammal soffpotatis som jag berättade i vintras att jag ämnade springa Stockholm Maraton. ”Vilken tid satsar du på?” Alla frågade det. Alla. Likväl som då jag tog mig i mål så var frågan från alla: ”Vilken tid fick du?” Tid, tid, tid! Detta tjatade om en j..la tid! Ingen frågade om jag hade kul, vad jag lärt mig eller om jag fått någon insikt av att pressa mig i exakt fyra timmar och trettioelva sekunder. Eller kanske framförallt, om jag fått någon insikt under de tretusentriljoner timmar jag tränat innan starten den 3 juni.

Jag tycker det känns lite andefattigt att alltid, och enbart se livets små glädjeämnen, tillika sätta mål i kronor och ören, eller i timmar och sekunder. Kanske livet blir rikare, mer innehållsrikt, mer färgglatt och lattjolajban då det inte enkom handlar om en siffra i en resultatrapport, eller plats 9684 i en lista på maratonlöpare.

Livet innehåller så många olika perspektiv. Se mer än bara ett (1). Ha mål som är mer livsbejakande än bara siffror i ett bankkonto.

Vad innebär den BÄSTA sommaren för dig? Det kanske inte handlar om att ”beta av” så många platser eller stränder eller coola afterbeachhäng som möjligt? Hellre vara NÄRVARANDE på en strand med den/dem du älskar än att ha hunnit se fyrtiotolv stränder knappt medveten om att du var där med familj eller vänner, för då du borde umgåtts med dem var du upptagen med att Instagramma hur perfekt allt var…

Simma lugnt, Kjell