Popretorik

Torvbrytning…gäsp!

Gick till universitetet en kväll för många år sedan, skulle lyssna på en spännande föreläsning om retorik.

Skylten ”INSTÄLLT!” mötte mig.

”Sjuttsingen”, hann jag tänka innan jag såg att en annan föreläsning skulle precis börja i grannaulan. Att föreläsningen hade den urtrista rubriken ”Torvbrytning i moderna tider” tog visserligen emot, men ute föll snön och jag behövde i alla fall värma mig ett tag.

”Kan väl halvsova längst bak”, tänkte jag och satte mig djupt ned i stolen. In stegar en äldre herre som inför denna halvtomma sal fullkomligt brann för ämnet torvbrytning. Ja, han var faktiskt så entusiastisk, att jag efteråt gick hem och googlade torvbrytning.

När det kommer till presentationer så finns det en slutsats:

1) Det finns inget så smittsamt som sann entusiasm. Det spelar ingen roll vad ditt budskap är, ”brinner” du så lyssnar folk.

2) Det finns inget så avtändande som spelad entusiasm. Folk känner av när det inte är ”äkta”. Trovärdigheten faller med ditt bristande engagemang.

Mer torvbrytning åt folket 🙂