Popretorik

Företagskultur är när du vaknar måndag morgon på kanonbra humör, solen lyser, du älskar livet, men då du kliver in på jobbet och möter två kollegor, så säger du ändå: ”Usch, måndag igen.”

Fattar du hur mycket av din kommunikation som går på autopilot? Hur mycket som styrs av unkna normer och vedertagna mönster?

Jag vet också att du fattar att om jag istället leende hade sagt: ”Wow, vad kul, vi får uppleva ännu en måndag tillsammans vi tre!”, så hade vi alla tre börjat jobba med glad energi.

Våga ifrågasätta din autopilot, varför säger du det du säger på jobbet? Vilka vanemönster och tankegångar bär du runt på, är de bra att ha eller är dags att ändra vissa av dina attityder?

För att tala klartext: Vad bidrar du med, dränerar du kollegorna på energi, eller pumpar du in bränsle i dem.

Detta säger Wikipedia: ”Företagskultur är ett mönster av antaganden som en grupp har hittat på eller utvecklat för att hantera hur man agerar internt eller externt i ett specifikt företag. Dessa antaganden har fungerat tillräckligt bra för att anses vara det korrekta sättet att agera och överförs till nya medlemmar i företaget.”

Min slutsats gällande Företagskultur: Hur bra jag än mår en måndag, så säger jag ändå att måndagar är skit för så har vi alltid gjort på jobbet.