Popretorik

”Vad f-n glor du på?”

Jäpp, så sade en äldre herre till mig då jag – för många år sedan – med ett leende höll upp entrédörren då han hade handlat på ett av Stockholms större, tjusigare varuhus.

Vi kan å ena sidan säga att han var en idiot. Eller att han bara hade en synnerligen dålig dag, vaknat på fel sida, fått kvarskatt, missat lämna in lottoraden, hade slut på dasspapper, ingen is i punschen osv. Men strunt samma, vi kan krasst konstatera att attityd kommunicerar. Och påverkar omgivningen.

Kommunicerar då verkligen vår attityd? Självklart gör den det!
Jag har märkt att människor med positiv attityd, lyckas skapa förtroende (det viktigaste inom retorik) mycket bättre och smidigare än de som har mer negativ inställning till…typ allt. Detta oavsett om det gäller relationer, försäljning, tillitsskapande…ja, egentligen vad som helst!

Tre saker (som har hjälpt mig i livet) att fundera på gällande vår kommunikativa attityd:

1) Det finns inga bra dagar. Det finns inga dåliga heller. Det finns bara dagar. Du, och enbart du, bestämmer vad du fyller dina dagar med.

2) Skapa en bild av dig själv på ICA en fredagskväll. Är du en av dem som önskar expediten trevlig helg, ler åt folk, håller upp dörren åt andra som kommer med fullastade påsar (även om de beter sig lattjo ;-))? Eller anser du att dina behov är viktigare än andras, du tänker då f-n inte le åt främlingar och vill andra människor ha sympati och bekräftelse så kan de fetglömma det hos dig. Det vill säga, i din vardag – möter du Med eller Motmänniskor?

3) En klok individ sade en gång till mig att det finns – generellt sätt – bara två människotyper på en arbetsplats; de som vi blir glada av då de kommer till jobbet. Och de andra som vi blir glada av först då de går därifrån.

Kom sedan inte och säg att vår attityd, inställning & beteende inte skulle kommunicera.

Vad tusan väntar du på! Välj en attityd, och gå ut i livet & attitydboosta dig själv till ett roligare liv!