Popretorik

Konsten att besegra ormen.

Jag gillar inte ormar. Skulle en reptil läggas upp på bordet jämte mig skulle jag tvingas välja. Antingen fly eller stå kvar. Väljer jag att stå kvar minskar paniken drastiskt redan efter tio sekunder. Så funkar vi människor. Jag kommer knappast gosa med ormen, men jag accepterar att den ligger där den ligger.

Samma sak gäller då vi ska hålla en muntlig presentation. Vi känner ibland en panik, dock en panik vi kan lära oss att bemästra. Så det osmartaste vi kan göra då ska tala inför folk är att faktiskt börja tala samma sekund som vi äntrat scenen. Börjar vi tala direkt, med nervositeten på turbotryck så kommer vi bara öka tempot vaaansinnigt fooort och HÖJA rösten och indirekt ”avslöja” vår oro.

Bättre då att stå tyst på scenen i tio sekunder, andas lugnt och se på folk med ett gemytligt leende. Efter de tio sekunderna kan vi börja tala, för då har redan 75 % av vår nervositet lämnat kroppen.

Det handlar om att ta kommando över ormen. För det är du som talare som ska äga scenen. Inte ormen.